Zrównoważony strona główna rozwój nie może ignorować walki z marnowaniem żywności, dlatego możemy wiele zrobić także na poziomie krajowym. Musimy nauczyć się planować wydatki rodzinne, starając się nie gromadzić zapasów, których nie możemy się pozbyć, a także unikać zepsucia się części wydatków i konieczności ich eliminacji.
Musimy nauczyć się gospodarować spiżarnią, umieszczając żywność „najnowszą”, z bardziej odległą datą przydatności do spożycia, w mniej widocznym miejscu w lodówce lub spiżarni, a te starsze należy odkładać do przodu, aby szybciej je skonsumować i zapobiec ich powstaniu. od zmarnowania.
Zdrowo zmierz się z latem: 10 wskazówek dotyczących zdrowej diety
- A potem zdrowy nawyk wykorzystania resztek do nowych przepisów. Niemarnowanie i nauczanie, jak nie marnować, to tworzenie kultury wartości żywności.
- Wydłużenie godzin dziennych, piękne dni i więcej wolnego czasu sprawiają, że lato jest cenną okazją do zadbania o nasze zdrowie i poprawy stylu życia, zaczynając od zdrowej diety.
Prawidłowe picie i odżywianie przyczynia się nie tylko do osiągnięcia lub utrzymania odpowiedniej masy ciała, ale także pomaga uporać się z upałem i przeciwdziałać zagrożeniom dla zdrowia wynikającym z fal upałów, a zwłaszcza odwodnieniu.
Ustalenie prawidłowego odżywiania na lato może być delikatnym krokiem, dlatego dietetycy i dietetycy z domów opieki Villa Gemma i Villa Barbarano chcieli opracować dogłębną analizę na ten temat i przekazać kilka praktycznych rad, które pomogą nam stawić czoła sezonowi letniemu w najlepszy możliwy sposób dobrego samopoczucia.
W szczególności będziemy rozmawiać o:
- Wydatki energetyczne latem: zużywasz więcej czy mniej niż zimą?
- Jakie potrawy wolisz w sezonie letnim?
- 10 wskazówek dotyczących prawidłowego stylu życia
Wydatki energetyczne latem: zużywasz więcej czy mniej niż zimą?
Latem następuje zwiększone pocenie się, co może prowadzić do myślenia, że w upale organizm zużywa więcej energii, ale tak nie jest. To błędne przekonanie, w połączeniu z częstszymi epizodami towarzyskimi, które charakteryzują lato, może prowadzić do jedzenia więcej, niż faktycznie potrzeba.
W tej porze roku zaleca się jednak umiarkowane spożycie kalorii, preferowanie takich sposobów gotowania, które pozwalają na utrzymanie spożycia składników mineralnych i witamin na niezmienionym poziomie oraz ograniczenie ilości soli, aby nie pogłębiać stanu zmęczenia i zatrzymywania wody.
Jakie produkty warto preferować, a jakie ograniczyć w sezonie letnim?
Zdrowe i urozmaicone odżywianie to najskuteczniejszy sposób na zapewnienie odpowiedniej podaży energii i składników odżywczych.
Prawidłowe żywienie musi opierać się na modelu śródziemnomorskim, jedynym będącym w stanie zapewnić zestaw składników odżywczych zdolnych do zapobiegania chorobom przewlekłym i gwarantujący nie tylko dobrostan fizyczny, ale i emocjonalny, będąc modelem zaspokajającym gusta i zwalczającym monotonia smaków.
Umiarkowane spożycie wyszukanych i tłustych potraw, a częstsze wybieranie produktów bogatych w błonnik i o niskiej gęstości energetycznej, to podstawa dobrego odżywiania się i zdrowego życia, nawet w lecie.
Oto produkty, których nigdy nie powinno zabraknąć
Więcej warzyw i owoców!
Lato daje nam szeroką gamę tych produktów. Dostarczają wody, błonnika, witamin, minerałów i substancji bioaktywnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Eksperci zalecają spożywanie kilku porcji dziennie, aby szybciej osiągnąć poczucie sytości i ograniczyć spożycie kalorii w ciągu dnia.
- Warzywa najlepiej spożywać na surowo lub niedogotowane, aby nie zmienić ich konsystencji i zawartości składników odżywczych, zawsze uważając, aby nie przesadzić z dodatkami soli (do spożycia jodowanej) i przypraw.
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być obecna w diecie ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie układu krążenia, jednak ze względu na wysoką kaloryczność zaleca się, aby nie przekraczać jej ilości: zalecana porcja to 1 łyżka stołowa na posiłek, surowa.
Letnie owoce gaszą pragnienie i orzeźwiają: melon, arbuz, brzoskwinie, morele, wiśnie, śliwki, kiwi i figi są doskonałym źródłem błonnika, witamin, minerałów i substancji bioaktywnych o działaniu ochronnym, które pozwalają przeciwdziałać nadmiarowi wolnych rodników zapobiegając w ten sposób starzeniu się komórek.
- Ponadto dzięki dużemu spożyciu wody pomagają radzić sobie z upałem i zmniejszają ryzyko dla zdrowia spowodowane falami upałów, w szczególności odwodnieniem.
- Należy jednak uważać z sokami owocowymi: produkty te zawierają wolne cukry i mają słabą siłę sytości ze względu na zmniejszoną ilość błonnika.
- Owoce najlepiej zatem spożywać w całości, na zakończenie posiłku lub jako przekąskę, aby wykorzystać wszystkie jego zalety.
Płatki zbożowe, najlepiej pełnoziarniste!
A suszone owoce? Orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, pistacje, orzeszki piniowe, orzeszki ziemne są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3, błonnik, minerały i kwas foliowy.
Należy jednak uważać, aby nie przekroczyć podanych ilości, biorąc pod uwagę wysokie spożycie kalorii: 30 g dziennie, co odpowiada 7-8 orzechom włoskim lub 10-15 migdałom, to idealna ilość w zbilansowanej diecie.
- Chleb, makarony, ryż i inne zboża (najlepiej całe) są głównym źródłem węglowodanów, które zapewniają naszemu organizmowi energię i zgodnie z zaleceniami dobrze, aby około połowa dziennych kalorii pochodziła z tych składników odżywczych.
- W szczególności spożywanie pełnych ziaren zbóż, takich jak pszenica, orkisz, owies, jęczmień itp., dzięki sycącej sile błonnika, w który są szczególnie bogate, może przyczynić się do utrzymania prawidłowej masy ciała, regulując poziom cukru we krwi i promowanie funkcji żołądkowo-jelitowych.
Źródła białka, jakie i w jakich ilościach dobrze się odżywiać
Białka są niezbędnymi składnikami odżywczymi w diecie, dostarczają aminokwasów niezbędnych do syntezy bardzo ważnych cząsteczek w naszym organizmie. Występują powszechnie w żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Produkty pochodzenia zwierzęcego, w odróżnieniu od roślinnych, dostarczają białka o wysokiej jakości biologicznej, należy jednak uważać, aby nie przekroczyć podanych częstotliwości: ponieważ często są one bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol, nadmierne spożycie tych pokarmów, zwłaszcza czerwone mięso wiąże się ze zwiększonym ryzykiem dla zdrowia.
Dlatego istotne jest zastępowanie źródeł białka zwierzęcego (mięsa, ryb, jaj, mleka i jego pochodnych) białkami pochodzenia roślinnego, takimi jak te obecne w roślinach strączkowych i zbożach. Połączenie roślin strączkowych i zbóż poprawia jakość białka w obu produktach, a pojedyncze danie na zimno na bazie zbóż, roślin strączkowych i warzyw stanowi przykład lekkiego letniego posiłku, który w pełni przyczynia się do zaspokojenia naszego zapotrzebowania na białko.
Woda zapewniająca prawidłowe nawodnienie
- Nasze ciało składa się w ponad 60% z wody, jednak każdego dnia tracimy jej część, szczególnie w okresie upałów, kiedy straty poprzez pocenie się zwiększają. Wskazane jest zatem uzupełnianie tych strat (około 2-2,5 litra dziennie)
- w celu utrzymania prawidłowego nawodnienia. Płyny można przyjmować popijając zwykłą wodą, którą można aromatyzować kilkoma liśćmi mięty, sokiem z cytryny lub plasterkiem pomarańczy, lub poprzez herbaty i napary ziołowe, o ile nie zawierają dodatku cukru.