Performance miroslawa kocura

0

W strona główna ostatnich latach coraz większą uwagę zwraca się na dietę zrównoważoną środowiskowo. Nasza planeta cierpi z powodu zmiany klimatu wynikającej z wpływu działalności człowieka na środowisko, a nasze systemy żywnościowe i nawyki żywieniowe przyczyniają się do tego.

Dobra wiadomość jest taka, że ​​wszyscy możemy pomóc zaradzić tym zmianom, dostosowując naszą dietę tak, aby była bardziej zrównoważona środowiskowo i przyjazna dla planety.

Jak jeść bardziej ekologicznie

  • KIEDY JEST MIŁOŚĆ,
  • JEST WIĘCEJ SMAKU.
  • Dowiedz się więcej

Jak jeść bardziej ekologicznieBardziej zrównoważone odżywianie oznacza takie dostosowanie naszej diety, aby zapewnić zachowanie zasobów naturalnych dla przyszłych pokoleń, utrzymując naszą planetę w zdrowiu i odpowiedniej temperaturze.

Zrównoważone odżywianie nie musi oznaczać całkowitego wyeliminowania żywności z naszej diety; zamiast tego chodzi o przywrócenie równowagi w naszych talerzach.

Obejmuje to zwiększenie różnorodności spożywanej przez nas żywności oraz włączenie większej ilości żywności pochodzenia roślinnego i pochodzącego z etycznych źródeł, aby zmniejszyć nasz wpływ na środowisko.

Dieta bardziej roślinna lub „flexitarna” zwykle obejmuje zwiększanie ilości i priorytetowe traktowanie żywności pochodzenia roślinnego, ale nadal uwzględnianie niektórych pokarmów pochodzenia zwierzęcego, takich jak ryby, nabiał, jaja, drób i mięso, aby zapewnić sobie wszystkie potrzebne składniki odżywcze. potrzebujemy, aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować.

Jak osiągnąć dietę bardziej roślinną i fleksitarną

Dobra wiadomość jest taka, że ​​zmieniając nasze nawyki żywieniowe i spożywając więcej określonych rodzajów żywności, łatwo jest ustalić bardziej ekologiczną dietę! Powinniśmy jeść bardziej zrównoważone warzywa, owoce, zboża, fasolę, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, ryby i owoce morza, a także zdrowe tłuszcze i oleje.

Produkty te, uprawiane lub dostarczane w odpowiednich warunkach, nie tylko mają mniejszy wpływ na środowisko, ale także dostarczają szeregu niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu są zdrowe dla nas i zdrowsze dla planety.

  • Zrównoważona dieta: żywność, którą powinniśmy jeść więcej
  • Warzywa

Jak osiągnąć dietę bardziej roślinną i fleksitarnąWarzywa są bogatym źródłem składników odżywczych, zwłaszcza witamin i minerałów, które są niezbędne do wspierania różnych funkcji organizmu. Aby osiągnąć dietę bardziej roślinną, w Findus zachęcamy wszystkich, aby codziennie spożywali 300 g kolorowych warzyw – około 3-4 porcji (jedna porcja to około garść).

Można to osiągnąć jedząc 1-2 garści warzyw na lunch i kolację oraz trochę warzyw na popołudniową przekąskę. Sprawdź naszą smaczną i kolorową ofertę warzyw oraz naszą stronę z przepisami wegetariańskimi, aby znaleźć inspirację.

Owoc

Owoce są także doskonałym źródłem witamin i minerałów. Powinniśmy starać się spożywać co najmniej 2-3 porcje owoców w różnych kolorach każdego dnia. Porcja owoców świeżych, mrożonych i konserwowych to około 80g, natomiast porcja owoców suszonych jest mniejsza i wynosi około 30g.

Płatki

  • Zboża takie jak ryż, jęczmień, komosa ryżowa i pszenica (z których produkujemy chleb i makarony) dostarczają naszemu organizmowi głównego źródła energii, a także ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B.
  • Musimy jednak poszerzyć asortyment. zboża, które spożywamy, abyśmy nie polegali zbytnio na tych samych opcjach dzień po dniu, ponieważ różnorodność ma kluczowe znaczenie dla zdrowia planety.

Ważne jest również, aby, jeśli to możliwe, wybierać odmiany pełnoziarniste, ponieważ zawierają one więcej błonnika (a wszyscy powinniśmy starać się jeść więcej błonnika!).

Powinniśmy dążyć do tego, aby w każdym posiłku znajdowały się ziarna lub produkty pełnoziarniste, a także włączać je do naszych porannych lub popołudniowych przekąsek.
Fasola i rośliny strączkowe

Fasola i inne rośliny strączkowe to małe cząstki dobroci natury. Bogate w białka roślinne i błonnik, a także wiele witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B i żelazo, są małymi elektrowniami, które stanowią kluczowy element ekologicznych diet.

Staraj się codziennie jeść garść fasoli i roślin strączkowych, takich jak fasola pinto, fasola cannellini, ciecierzyca lub soczewica. Dodawanie ich do sałatek, zup, sosów, gulaszu lub curry lub przygotowywanie pysznych dipów do jedzenia z paluszkami warzywnymi na popołudniową przekąskę to fantastyczne sposoby, które mogą pomóc nam zwiększyć spożycie. Można je również znaleźć w niektórych naszych produktach Green Cuisine, takich jak nasze przepyszne bezmięsne wegetariańskie klopsiki.

Orzechy i nasiona

  1. Orzechy i nasionaWystępują w wielu kształtach i rozmiarach, ale wielu z nas uważa, że ​​nie jemy ich w wystarczającej ilości lub w wystarczającej różnorodności. Orzechy i nasiona mogą służyć jako uzupełnienie naszego spożycia składników odżywczych, ponieważ są bogate w białka roślinne, błonnik i zdrowe tłuszcze nienasycone.
  2. Mogą być również dobrym źródłem witaminy E, a odmiany takie jak orzechy włoskie, siemię lniane i nasiona chia są dobrym źródłem roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3.

Powinniśmy starać się jeść około jednej dużej garści mieszanki orzechów i nasion każdego dnia, jeśli pozwalają na to alergie. Spróbuj posypać je płatkami śniadaniowymi i owsianką, jako część mieszanki owocowo-orzechowej na przekąskę lub po prostu dodać jako dodatek do curry, frytek lub sałatek.

Ryby i owoce morza

  • Certyfikowane, zrównoważone ryby i owoce morza są kluczem do zapewnienia naszej diecie szeregu niezbędnych składników odżywczych, takich jak selen, jod, witamina B12, białko i, w przypadku niektórych gatunków, niezbędne morskie kwasy tłuszczowe omega-3.
  • W Findus mamy ambicję, aby wszyscy powinni starać się jeść co najmniej dwie porcje ryb i owoców morza posiadających certyfikat ekologiczny tygodniowo, zgodnie z zaleceniami instytucji zajmujących się ochroną zdrowia na całym świecie.

W tym zaleceniu ryby mrożone liczą się tak samo jak ryby świeże, a ich dodatkową zaletą jest konserwacja przy użyciu naturalnego „przycisku pauzy” w łańcuchu chłodniczym, co pozwala zachować składniki odżywcze, świeżość i jakość do momentu spożycia na stole.

Szukaj logo MSC i ASC, które wskazują, że ryby i owoce morza zostały pozyskane w sposób odpowiedzialny i zrównoważony. Sprawdź naszą ofertę ryb, aby znaleźć szeroki wybór pysznych i zdrowych ryb.